hits

januar 2018

GANNI the julliard mohair bow pullover / Lavendelgenser

Reklame

Så var tiden kommet til å dele siste forsøk på den så langt siste oppskrift i Ganni genserne. Som sagt er dette den siste jeg har sett så langt som det er kommet oppskrift på og oppskriften er også denne gangen laget av Anett Opheim. Du finner oppskriften ved å gå inn her.

Men på grunn av min fasinasjon av Børste Alpakka for tiden, ønsket jeg å prøve en variant i dette garnet sammen med Silk Mohair. Jeg hadde liggende noe garn hjemme og med å kjøpe til noen nøster til fikk jeg altså denne av pinnene og slanket garnlageret litt igjen ( hater å ha rester med mye garn og ikke få brukt det ) . Pluss dette er jo også første kombinasjon som jeg selv ikke synes klør og jeg KLØR av det meste. 

Opprinnelig er ikke dette garnet brukt i oppskriften, men det har jo funket bra på både Ganni Fingenser og Ganni Høstegenser så derfor tenkte jeg det ville fungere her også. I oppskriften er den strikket på pinne 12, men jeg synes det blir litt vel løst strikket med så stor pinne. Derfor har jeg brukt pinne 7 på vrangbord og hals mens på resten 9, det gir en strikkefasthet på 10 masker over 10 cm.

Jeg la også opp til den største størrelsen som på grunn av mindre pinner gir en ett ferdig produkt av minste størrelse. Ønsker du derfor den største størrelsen vil jeg anbefale å legge opp til største størrelse og bruke pinne 8 og 10. Selv strikket jeg en vrangbord på armene over 10 omganger da jeg liker de litt lengre, pluss så strikket jeg 5 pinneved vrangbord på bolen før at den ikke skulle få sjansen til å rulle opp. Bortsett fra dette fulgte jeg oppskriften slik Opheim har skrevet den, med ett lite unntak av at jeg ikke lagde splitt bak rett og slett for jeg liker ikke slik åpen rygg.

På denne størrelsen går det med 5 nøster Børstet Alpakka og 2 nøster Silk Mohair, skal du strikke en størrelse større renger du ett nøste til av hver sort. Fargen jeg har brukt er Pudder Rosa i Børste Alpakka med kode 4602 og Pudder Rosa i Silk Mohair med kode 3511.

Måten bærestykke er strikket på ser det i grunn ut som solstråler på en fin sommerdag. 😊

#genser #minmote #drømmestrikk #strikking #ganni #lavendelgenser #sandnes

Lille Frøken Putty

I disse tider er det ikke bare de minste som skal kunne få pynte seg i fine strikkede kreasjoner, nå er også tiden inne for at dukkene skal kunne følge trenden til lillemor og lillefar.

For nå endelig kan små mødre og fedre få "mini me" versjoner av seg selv i alle de farger de måtte ønske. I hefte Tema 54 Dukker fra Sandnes finner du blant annet Putty, Blåklokke, Nancy og mye mer. Barn er herlig kreative og har sine egne regler for hva som fungerer best og det er bare sjarmerende om fargekombinasjonene blir litt utenom det vanlige. Her er det bare å mixe og matche.

Klærene finnea i to størrelser: 40-45 cm og 45-50 cm. Den største varianten egner seg dessuten også som strikk til premature babyer, om du skulle ønske å bidra til det via for eksempel Amandaprosjektet.

Min lille frøken Putty er i størrelsen babyborn og har fått pyntet seg i Puttykjole, Puttykyse og strømpebukse.

 

 

Puttykjolen og kyse er strikket i babyull lanett fra Sandnes med fargene brunrosa nummer 3544 og kitt nummer 1015 mens strømpebuksa er strikket i kun kitt nummer 1015. For hele settet trenger du ett nøste med kitt og to nøster med brunrosa og dette skal holde om du strikker den ene eller den andre størrelsen. Hele settet er strikket på pinner 2,5 og 3 og du trenger i tillegg to knapper til å lukke kjolen bak.

 Oppskriften finner du her i hefte Tema 54 Dukker.

 

#strikk #strikking #baby #amandaprosjektet #prematur #barn #minmote #sandnes #dukke #dukketøy #dukkeklær #klær #lek #gave

 

Jannecke Genser

Reklame | Enda mer Bystrikk

Nå som vinteren er her og temperaturen svinger fra kaldt til litt varmere og så kaldt igjen, hva passer vel da bedre en med en herlig god kosegenser? Du har sikker hørt navnet Jannecke Weeden før og sikkert sett ho på TV i ett eller flere programmer, senest når hun var med i God Morgen Norge på Tv2 for å snakke om angst. I dette programmet hadde hun på seg denne herlige genseren i en skikkelig skogsgrønne farge.

Er ikkje denne damma en tøff og åpen dame som snakker om det mange anser som tabu å snakke høyt om?

Så kan jeg vel også være så ærlig å si jeg er litt lei Ganni gensere etter utallige varianter av denne som allerede er strikket. De er jo fine og jeg har planer om å strikke flere, men kjekt med litt forandring innimellom også. Derfor var lykken stor når denne kosegenseren kom på skjermen og jeg tror faktisk jeg skal unne meg en selv etterhvert også, rett og slett for at denne varianten passer meg bedre enn Gannigenserne. ☺

Jeg har strikket min i en variant av Børsta Alpakka og Silk Mohair fra Sandnes da dette var det garnet som kom nærmest hos min lokale garnbutikk. Siden dette er genser nummer en og i ett annet garn strikket jeg i første omgang en størrelse small/medium. Derfor ente jeg opp med å bruke 7 nøster med Børsta Alpakka farge Lys Blågrå 6220 og 3 nøster Silk Mohair farge Blåmelert 5835. Ønsker du å strikke den største størrelsen, tror jeg du skal kunne klare deg med samme mengde så lenge du holder strikkefasthet i oppskriften.

Selv har jeg fulgt oppskriften på maskeantall og selve pinnene, men jeg gjorde om genseren til en med raglanfelling. Så jeg strikket dobbel perlestrikk til jeg hadde 31 perler i høyden på armen og 26 perler på bolen før jeg satte sammen armer og bol. Så strikket jeg fire omganger før jeg begynte med selve fellingen til raglan mens jeg fulgte oppskriften videre og jeg felte også likt til halsen slik som det står i oppskriften.

Skal jeg være helt ærlig synes jeg den blå kjempe fin og ser frem til å strikke flere etter at en Nancy og litt dukkeklær er kommet av pinnen. 😀

Genseren har følgende må;

 • Arm ca. 48 cm.
 • Hel lengde ca. 63 cm.
 • Overvidde ca. 106 cm.

Dette stemmer med oppskriften i boken fra Enda mere bystrikk selv om jeg har brukt annet garn enn hva oppskriften oppgir. Oppskriften finner dere her i denne boken og det fine nok en genser for alle og en hver i denne boken. Selv om min favoritt er denne genseren. 

#strikking #strikk #bystrikk #endamerebystrikk #minmote #drømmestrikk #kos #kosegenser #genser #janneckegenser #janneckeweeden #knitting 

Freya Finkjole

Reklame | Dale Garn

For å si det so  Dale garn sier ? kun det beste til de minste.

I katalogen DG339 Dale Baby Classics finner du oppskriften til denne søte sommerkjolen og bonusen er jo også at den finnes som gratis oppskrift som kan lastes ned HER. Du får dobbelt opp med oppskrifter ved å laste ned modell 06 ved at du får både Freya Finkjole og Sommertopp, størrelsene du får er fra 6 måneder opp til 4 år.

Begge to er strikket i Lille Lerke som er fra den fineste økologiske og etiske Pure ECOgarn. Kun det aller beste til de små! Lerke garnet er perfekt når ren ull blir for varmt, og er like flott til hekling og strikking. Suksessen er garantert! Mønsteret er det samme på kjolen som toppen og med farger i sukkertøy blir det jo ett veldig fint mønster.

Jeg har strikket denne kjolen i størrelse 2 år og den er strikket på pinne 2,5 og 3. Fargene kan du jo egentlig variere i alle mulige varianter, men jeg har brukt fargen 8101 Jadegrønn i bunnfargen med fargene 5752 Skifer, 0020 Ubleket Hvit, 8120 Lys Gul og 8104 Dus Gammelrosa.

#dalegarn #dalebabyclassics #strikking #minmote #houseofyarn_norway #dg #baby #barn #drømmestrikk 

Bølgetøfler

Selv de minste kan trenge noe som varmer de små tærne i vinterkulda og hva passer da bedre enn ett par søte små tøfler. Jeg fant denne oppskriften gratis på nett, så visst dere vil kan dere følge lenken til den her.

Men siden jeg ikke er så stødig på dank, har satt den over fra dansk til norsk og laget flere størrelser på dem. De som også er så kjekt med dette lille prosjektet er jo at her kan du få brukt opp litt av lager og rester en har heim, for det går ikke med så mye garn til ett par.

 

Jeg har brukt garn fra SandnesLanett Babyull, dobbel tråd og på pinner nr. 3, men du kan også bruke enkeltråd med baby merino ull fra drops.

 Størrelse;

 • 0-3 måneder.
 • 3-6 måneder.
 • 6-9 måneder.
 • 9-12 måneder.

Oppskrift;

 • Legg opp 24, 27, 30, 33 masker og strikk 28, 30, 32, 34 riller.
 • Fell 11, 12, 13, 14 masker og strikk videre over de 13, 15, 17, 19 maskene slik:

Strikk 4 pinner med glattstrikk med den glatte siden mot retten og så 4 pinner glattstrikk med den glatte siden på vrangen. På denne måten lager du boblene ved tærne.

 • Gjenta disse to partiene over med rett- og vrangpartier til du har 10 bølger med glattstrikk mot retten og 9 bølger med vrangstrikk mot deg.

Monteringen;

 • Sy sammen den siste omgangen med bølgestrikk mot andre siden av der du har strikket rillestrikk.
 • Sy så sammen rillestrikken under foten, men ikke over der du har strikket bølgestrikken.
 • Ta en dobbeltråd og trekk den igjennom bølgesidene både opp og nede. Trekk godt sammen og fest de godt.
 • Brett så ned kanten på rillestrikken og så er tøflene ferdige.

Lykke til alle som prøver på disse søte små.

 

#baby #tøfler #babytøfler #gave #strikk #strikking

The little black sweater

Den lille sorte har vi alle hørt om, men den er jo egentlig sett på som en kjøle som passer til de fleste anledninger. Men helt ærlig passer det jo også supert med en sort fin genser som også går til det meste av hva du har i garderoben.

Så hva med en Ganni inspirert høstgenser i svart, som sagt har du en genser til de fleste anledninger pluss at det er en kosegensere å ha på seg. Genseren er både kul og trendy og siden den er strikket på tykke pinner føles den også veldig lett på. Genseren passer perfekt til både jeans og skjørt, alt etter hva du føler for å ha på deg når du står opp av sengen.

Jeg har strikket denne etter oppskrift fra Anett Oppheim sin Kristianes Høstgenser, i oppskriften hennes får du oppskrift på to størrelser; small og medium/large. 

Min genser her er i en størrelse small, men det er strikket på ekstra 5 cm på armene og en ekstra Y i lengden på bolen etter ønske. Garnet er Brushed Alpaca Silk fra Drops og det går med ca. 12 nøster på denne når du strikker sånn som meg her med 3 tråder i tykkelse.

#strikk #strikking #minmote #anettopheim #ganni #sort #svart #black #høstgenser #genser

Braided Headband / Flettepannebånd

Flott, tykt og varmtpannebånd med store fletterbsom detalj, du kan lage det med en eller to fletter alt etter hva du ønsker og har behov for.

Litt i sammenligning med gårsdagens innlegg går dette pannebåndet også under kategorien lettstrikket for både nybegynner og de som har strikket i mange år. 

Å hva er vel bedre innimellom en små enkle og raske prosjekt.

Utstyr;

 • 2 nøster Rubin fra Sparkjøp, Merino Ekstra Fine fra Drops eller Smart fra Sandnes.
 • Liten rundpinne nummer 4,5.

Lengden avgjør du selv, men greit å prøve seg frem etterhvert da pannebåndet krymper en god del når du begynner å flette. Pannebåndet er også på grunn av dette lett å lsge til både små og store, barn og voksne. ☺

Oppskrift;

Under her finner dere bilde av hvordan det ser ut og hvordan dere fletter. Oppskriften er opprinnelig på russisk, men bilden gjør det veldig enkelt å forstå fremgangsmåten og du skal derfor slippe å møte de store utfordringene.

Skulle du likevel føle du trenge litt mer forklaring, kan du ta en titt på denne videoen med navnet Braided Headband.

 

#pannebånd #hårbånd #flette #fletter #hodeplagg #strikking #strikk #minmote 

 

Calorimetry

Dette er vel i grunn ett av de letteste og samtidig utrolig anvendelige pannebåndene du kan finne!

Pannebåndet består kun av rett og vrangmasker og strikkes på forkortet pinner i en vendestrikk teknikk.

Utstyr;

 • Et nøst Rubin fra Sparkjøp / Smart fra Sandnes eller Merino Ekstra Fine fra Drops. Garnet skal ha en strikkefasthet som tilsier 22 masker over 10 cm.
 • Liten rundpinne på 3,5.

Oppskrift;

Pannebånder går over 4 masker og maskeantallet du trenger må gå opp i 4 + 2. Dette gjelder uansett størrelse du strikker og du legger bare til eller trekker fra ett tall som kan deles på 4 alt etter størrelsen du ønsker.

 • Legg opp 114 i barnestørrelse og 122 masker i damestørrelse på rundpinnen.
 • Strikk 2 rett og 2 vrang over alle maskene og avslutt med 2 rett og snu.

Det skal bestandig strikkes rett over rett og vrang over vrang fra begge sider.

 • Strikk alle maskene bortsett fra de 2 siste og snu.
 • Ta en maske løst av, strikk 3 masker (fortsett ribbestrikk), plasser markør, strikk til det står 2 masker igjen og snu.
 • Ta en maske løst av, strikk 3 masker, plasser den andre markøren, strikk til neste markør og snu.
 • Ta bort markøren, en maske løst av, strikk 3 masker, sett markøren tilbake, strikk til neste markør og snu.

Gjenta omgangen over totalt femten ganger.

 • Ikke ta bort markøren, 1 maske løst av, strikk til neste markør og snu.

Det skal nå være 46 masker mellom markørene og 38 masker på hver side av markørene.

 • 1 maske løst av, strikk til markør, ta bort markør, strikk 4 masker, sett markøren på igjen og snu.

Gjenta omgangen over 17 ganger til og nå sksl det kun være 2 masker igjen utenfor markørene på hver side.

 • 1 maske løst av, strikk til markør, ta bort markøren og strikk de siste 2 maskene.
 • Strikk en pinne til over alle maskene (husk å ta bort den siste markøren) og fell løst av.

Fest endene, bruk en av trådene til å feste en knapp. 

Knapphull har du allerede laget da du bruker en av de små hullene som blir ved passene som du snur arbeidet.

 

#Calorimetry #strikk #strikking #pannebånd #minmote #dame #barn #ungdom

Crystal Ice Hat

Enkelte luer slår mere ann en andre og i USA har visst nok denne fått seg en opptur. Lua heter Crystal Ice Hat på original språket mens oversatt til norsk blir ett vakkert navn som Iskrystall-lue.

Ved første øyekast, spesielt for de som kanskje ikke har heklet så mye ser den avansert ut å hekle, men sannheten er at den egentlig er veldig enkel å lage.

Det som også gjør denne oppskriften så utrolig kjekt er at den uten så mye dill fall kan gjøres om til alle mulige størrelser. Alt fra baby, barn, dame, herre og baggy, faktisk bare en selv som setter en stopper. Alt du trenger å passe på når du setter igang er ater at maskeantallet er mulig å dele på tallet fem.

Oppskriften er opprinnelig på engelsk, men det skal i utgangspunktet ikke føre til,så store problemer selv om du ikke er helt stødig på engelsken. Kan du det grunnleggende innen hekling, vil jeg tro du lett skjønner hvordan du går frem. Spesielt visst du følger videoen på YouTube,  det geniale er at det faktisk finnes to videoer; en for det høyrehendte og en for de venstrehendte.

Selv brukte jeg heklekrok nummer 4 og tre farger, norske flagget (passer jo supert nå som det snart er vinter OL 2018 i Pyeongchang i Sør-Korea. Garnet jeg brukte får dere tak i hos Sparkjøp og heter Rubin, men du kan lett bruke ett annet garn og også krok visst du skulle ønske. På størrelsen jeg laget gikk det med ca. 1 nøste i hver farge, rødt, hvit og blått. (HEIA NORGE!)

Når du ser på videoen vil du se de bruker ett tykkere garn og krok, men som sagt så lenge som du passer på at maskeantallet kan deles på fem får du ingen problemer.

Masken som brukes er luftmasker, fastmasker, kjedemasker, kamelmasker og dobbeltstaver. Kamelmasker er vel det alle vil lure mest på hva er, men bare se nøye på videoen når han forklarer og du vil lett forstå hva det betyr og hvordan du skal gå frem. ☺. 

Som sagt finnes det en video for begge om du er høyre- eller venstrehendt har ingen ting å si, de forklarer lett for begge.

Trykk på linken HER for å finne den for de som hekler med høyrehånden.

Og trykk på denne linken HER for dere som hekler med venstrehånden.

Ønsker du oppskriften skriftlig, kan du laste den ned her på PDF; Crystal Ice Hat.

Det viktigste før dere setter igang er å passe på at dere måler dere rett ut i forhold til størrelse dere ønsker og at tallet med masker lar seg dele på 5 (vet at jeg gjentar ,eg selv her nå, men men...). Dette er for at luen tøyer seg lite ut og vil bli fort for trang visst dere ikke er nøye på opplegget.

Vel håper dere liker den., selv fikk denne luen seg ett nytt hjem hos ei venninne på Gjøvik. 😀

#hekling #minmote #norge #rød #hvit #blå #lue #ol #ol2018

Talene kjolen

Reklame | Be Charmed

Noe av det populære på strikkefronten nå for tiden er den søte Talenekjolen. Dette er en kjøpeoppskrift som dere kan få tak i her. Selv strikket jeg denne i størrelse 1 årsiden de  skulle være en dåpsgave. Selv om dåpsbarnet er 6 måneder nesten ved dåpen så har hun ved at jeg strikket 1 år en kjøle hun kan vokse litt i.

Dessverre oppdaget jeg etterhvert i strikkingen at det er flere feil i selve oppskriften, derfor fikk jeg flere mailer fra designeren for å få mønsteret til å stemme.

Hun tilbudte seg også å finne løsningene på feilene, men jeg fikk løst de selv ved å bruke litt ekstra tid og litt grubling. Det skulle jo tross alt være en dåpsgave så jeg hadde ikke tid å vente på ny oppskrift.

Så selv om denne kjolen tok litt lengre tid enn hva jeg hadde tenkt, ble den likevel ferdig i løpet av en ukes tid.

 

#kjole #minmote #barn #dåp #gave #dåpsgave #navnedag #talenekjolen

Davina genser

Reklame | Dale Garn

Denne herlig genseren havner fort som ett favoritt plagg, genseren er myk, varm, pusete og utrolig behagelig å ha på. Så trenger du en god strikket genser til å varme deg er dette helt klart en genser du bør vurdere.

Genseren er strikket i Alpakka Forte 80 % fineste alpakka, 20 % nylon, 50 gram = ca. 133 meter og Kidsilk Erle 56 % kid mohair, 26 % silke, 18 % ull, 50 gram = ca. 325 meter.

Den finnes i størrelser fra xs og opp til xl og er strikket på pinner 4 og 4,5. 

I den opprinnelige oppskriften som dere finner i hefte DG355 Dame, Winter Warmers står det at det går med 8 nøster av Alpakka Forte og 5 nøster Erle i størrelse. Men det er kommet rettelser på dette i etterkant.strikking 

Jeg har strikka min genser i størrelse medium, den har som følgende mål;

 • Overvidde ca. 122 cm.
 • Hel lengde ca. 66 cm.
 • Armlengde ca. 45 cm.

Som jeg skrev har denne oppskriften gitt opp feil mengde med garn, faktisk feil i rettelser også visst du ikke ønsker lengre armer og bol. 

Her har dere rettelsene fra Dalegarn;

Men i min genser i størrelse medium går det med følgende garn;

 • Alpakka Forte
 • Denim melert nr. 707 går det med 6 nøster.
 • Indigo melert nr. 708 går det akkurat med 2 nøster.
 • Latte beige melert nr. 701 går det med 1 nøste.
 • Erle
 • Lys blå nr. 5630 går det med 3 nøster.
 • Jeansblå nr. 5853 går det med 1 nøste.
 • Begge nr. 2621 går det med 1 nøste.

Strikkefastheten på genseren er 17 masker glattstrikk med 1 tråd Alpakka Forte og 1 tråd Erle på pinne 4,5.

 

#davina #dale #dalegarn #houseofyarn_norway #minmote #drømmestrikk #strikking #genser #vinter

Strikke sammen flere masker en kun to og to.

I enkelte oppskrifter som eksempelvis det populære Ganni genseren som fortsatt rir sin bølge, kan det å strikke mange masker sammen være utfordrende for enkelte. Men sannheten er at det er enklere enn hva du skulle tro, selv om det blir både oppi fem og ti masker sammen.

Selv søkte jeg litt rundt omkring på YouTube for å finne de beste løsningen og jeg kom frem til to videoer som jeg synes har de beste teknikkene og tenkte derfor å dele de med dere.

Den første er en engelsk video, men på grunn av hvordan hun forklarer det via å strikke de selv i videoen er den enkel og grei å følge. Navnet på videoen er Easy way to knit several stitches together og dere kan kan en titt på filmen ved å trykke HER.

 Ønsker dere en annen teknikk kan dere også ta en titt på Garnstudio sine videoer som for eksempel DENNE. Filmen er uten lyd men viser enkelt og greit hvordan det utføres.

 

 

 

 

 

DG355 Dame, Winther Warmers

Reklame | Dale Garn

Blar man igjennom dette hefte fra Dale DG355 Dame Winter Warmers finner en utrolig mye fint, fargene og garnet gjør genserne til skikkelige kosegensere. Ser for meg mange kan bo i en av disse nå i vinter.

Dale sin forklaring for plaggene i hefte er;

 • Vi elsker å leke med garn. Det er gøy å mikse farger, garntyper og teknikker. Plutselig får du et helt nytt utrykk. Denne gangen har vi mikset Dale Alpakka Forte og Dale Kidsilk Erle som er et supertynt garn kidmohair og silke. Dermed får du et litt tykkere og enda mykere plagg med en litt pusete finish. Samtidig kan du skape nye nyanser etter hvilke farger du blander. Velg Kidsilk Erle ton-i-ton med Alpakka Forte eller kontraster som gir en tydelig melding. Dalegarn.no

I heftet finner du 16 oppskrifter som varierer fra gensere, sokker, skjerf og pulsvarmere. Mine favoritter etter å ha blad I hefte er disse;

01 Gemma genser.

Og 09 Davina genser

Dette er også den genseren jeg holder på å fullføre nå. 

#hefte #bok #oppskrifter #dale #alpakka #mohair #dalegarn #houseofyarn_norway

Line Langmo inspirert baggy lue.

Har du som meg fra før strikket den første stripete Line Langmo genseren som ble super populær, la du også merke til at du hadde dn en god del med restegarn igjen når den var ferdig.

Vel er du da som meg og synes det er en synd å kaste garn, hva med da å bruke garnet til å strikke en lue som passer perfekt til genseren? Luen er strikket i samme garn som genseren av de trådene du har igjen (ønsker du andre striper strikker du bare slik som du vil) min er inspirert av Line Langmo genseren jeg tidligere har strikket og jeg har derfor prøvd å følge stripene fra den.

Utsyr;

 • Liten rundpinne nr. 3.
 • Liten rundpinne nr. 6.
 • Settpinner nr. 6.
 • 1 nøste baby merino uni colour offwhite nr. 02.
 • Stripene i fargene er brukt rester fra genseren, mohair luxe; mørk burgunder, lys blå og Dale påfugl; offwhite og grå.

Oppskriften;

 • Legg opp 108 masker med baby merino og strikk vrangbord rundt i ca. 4 cm. / 20 omganger med 2 rett og 2 vrang.
 • Nå skal du skifte til rundpinne 6 og strikke med 2 tråder. 1 tråd baby merino og 1 tråd Dale påfugl offwhite. Samtidig skal du felle maske antallet ned til 90 masker ved å strikke hver 5 og 6 maske sammen.
 • Strikk 6 riller med 1 tråd baby merino og 1 tråd Dale påfugl offwhite.
 • Strikk 4 riller med 1 tråd baby merino og 1 tråd mohair luxe lys blå.
 • Strikk 4 riller med 1 tråd baby merino og 1 tråd mohair luxe mørk burgunder.
 • Strikk 4 riller med 1 tråd baby merino og 1 tråd Dale påfugl offwhite.

En rille er som beskrevet her;

 • 1 omgang rett og 1 omgang vrang når en strikker rundt
 • 2 omganger rett visst en strikker frem og tilbake.

Nå skal du skifte til settpinner nr. 6 og her skal fell ingen også begynne. Fellingene og resten av lue strikkes med 1 tråd baby merino og 1 tråd Dale påfugl grått. Arbeidet deles opp ved å sette en merketråd 9 plasser med 10 masker imellom hverden merketråd. Det skal fortsatt strikkes riller mens du feller av.

Fellingen;

 1. Strikk frem til de to siste maskene før merketråd. Strikk disse to rett sammen. Fortsett slik ut omgangen.
 2. Strikk 1 omgang uten felling.

Gjenta disse to pinnene til du sitter igjen med 18 masker, trekk så tråden igjenom de 18 maskene, stram til og fest trådene.

#linelangmo #lue #mittdesign #minmote 

Valgets kvaler når det kommer til fargekombinasjoner.

Realiteten er ofte at en har tenkt lenge på et mønster en har hatt lyst til å strikke og i vår verden mangler det jo ikke på alternativer pluss at det hele tiden kommer ny mønster til. Men hva skjer når en endelig har bestemt seg for det designet en vil strikke, jo det største spørsmålet av de alle;

 • Hvilke farger skal en bruker?
 • Passer disse fargene samme?
 • Kommer mønsteret godt frem visst jeg går for de fargene?

Fakta er at er du medlem av strikkesia eller en annen håndarbeidsside på Facebook vil du omtrent daglig legg merke til at noen spør om dette. 

Selv skulle jeg ønske jeg var smart nok på data til å kunne lage noe på nett som kunne hjelpe, men der må jeg være så ærlig å si min ekspertise kommer til kort. Derfor er det jo en gledelig nyhet at det finnes slik flinke mennesker der ute som får nettopp slik til.

Så hva gjør man om man da endelig har bestemt seg for mønster for eksempel Marius, Fana eller Nancy, jo det sakl e fortelle deg for det kunne ikke vært enklere.

Du går på søkesiden på nett og skriver enkelt og greit inn følgende ord; strikkerfarger . Det første som kommer opp når du søker på det ordet er strikkefarger.net og der er det bare å trykke seg inn.

Her på den ekle siden kan du velge i mønsterne som jeg skrev over, pluss at når du har bestemt deg får du også opp garn valg med nummer på fargen som gjør det da enkelt å gå i butikken å handle garn.

Her kan du med andre ord leke deg vill helt til du er strålende fornøyd med valget du har tatt.

Noen eksempler under her:

 • Nancy;

 

 • Marius;

 • Fana;

Så langt er det kun disse tre som ligger inne på selve siden, men laster du ned appen som vises på samme side får du ennå flere valg, slik som Inger Lise, Selbu, Rallar, Frøydis, Setesdal, Haukeli, Familienkofta og Lothepuslue. Oppfinnerne av denne siden legger stadig til nye mønster også, så etter hvert vil du ha ennå flere valg. Appen er gratis laste ned, koster ingen verdens ting p bruke det eneste du må gjøre er å logge inn via Googlekonto eller Facebookkonto.

Så hva venter du som er usikker på fargekombinasjoner på, gå inn å lek deg og veien til å strikke drømmevalget er ennå nærmere enn hva du trudde. 😀

 

#strikking #hekling #farger

Liten genser til liten valp

Når man blir venner med ett lite nøste som dette, da kan en ikke annet enn å bli sjarmert. Denne lille frøkna er en blanding av Yorkshire terrier og Shih Tzu og selve rasen av denne blandingen er Yorkie Tzu.

Så når du da også får høre fra matmor at hun fryser lett, kan en jo nesten ikke noe annet enn å strikke en genser til henne.

Men problemet var bare; Mitzi var så liten og alle oppskrifter som fantes passet større hunder. I tillegg var også genserne jeg fant oppskrift på strikket i tykt garn og på tykke pinner.

Selv synes jeg mønster er finest når de er strikket i tynnere garn og pinner. Så jeg tok derfor utgangspunktet i Mariusmønsteret, men brukte garnet Smart fra Sandnes og pinner 3,5.

Oppskrift;

 • Legg opp 48 masker med Mørk lilla og strikk 30 omganger vrangbord 2 rett og 2 vrang.
 • Strikk en omgang med rett og samtidig øk jevnt til 56 masker.
 • Fell hull til bånd ved å strikke 26 masker og fell 4 masker og strikk de siste 26 masken.
 • Strikk 26 masker og samtidig legg opp 3 nye masker der du felte 4 masker på omgangen over og strikk til slutt de siste 26 maskene.

Følg nå mønsteret under og øk 1 maske på hver omgang hvor du ser mønsteret går ut;

Der hvor du ser det er gult er hvor beina skal være. Fell 11 masker og legg opp nye 11 masker på neste omgang.

 • Strikk 3 omganger med lys lilla etter at mønsteret er ferdig.

Felling for å få den kortere under og lengre oppå;

 • Fell 8 masker midt under, 4 masker på hver side av starten og slutten.
 • Fell 2 og 2 masker i hver side på hver pinne til du har igjen 8 masker.
 • Fell av de siste 8 maskene.

Plukk opp 116 masker rundt bakenden nå med mørk lilla og strikk vrangbord, 2 rett og 2 vrang i 7 omganger før du feller av med 2 rett og 2 vrang. (ønsker du den lengre, strikker du bare flere omganger).

Beina;

 • Plukk opp de 22 maskene som du har lagt av til beina og samtidig øk med en maske i hver side til 24 masker.
 • Strikk vrangbord 2 rett og 2 vrang i 15 omganger eller hvor lang du selv ønsker beina.
 • Fell løst av med 2 rett og 2 vrang.

Sånn ser genseren ut uten hund inni;

Denne genserene her passer til lille Mitzi som valp med følgende mål;

 • Halsen; ca. 20 cm rundt.
 • Rett under frembeina; ca. 31 cm.
 • Rett foran bakre bein; ca. 36 cm.
 • Fra halsen ned til haleroten; ca. 27 cm.

Og sånn som dette ble lille Mizti seende ut med genseren på;

#hund #marius #strikking #genser #hundegenser #minmote

Blågrå ganni The Julliard Mohair Pullover genser.

Den originale Ganni genseren med det fantastiske og munnfulle navnet GANNI THE JULLIARD MOHAIR PULLOVER GENSER koster alt fra 4100 og opp til 4600 avhengig av hvilken butikk du besøker. Litt vel stiv pris for en maskin og masseprodusert strikka genser spør du meg, men det er jo opp til hver enkelt. 

I strikkeverenden går denne under navnet Kristianes Høstgenser og er designet av Anett Opheim. Personlig synes jeg dette er den fineste av alle genserne hun har laget oppskrift til og skulle jeg selv ha hatt en Ganni hadde valget falt på denne.

Min høstgenser som nå har funnet sin rettmessige eier blant to søstre på Jessheim (deler en i følge mammaen) er strikket i en tråder børste alpakka og en tråd silk mohair. Det går med de. 5 nøster børstet alpakka og ca. 2 nøster silk mohair. 

Eier ønsket opprinnelig at den skulle strikkes i lysblå fra drops sitt Air garn, men som dere helt sikkert vet har jo det garnet vært umulig å få tak i over hele landet.

Så derfor er denne strikket i lys blågrå kode 6220 fra børstet alpakka og blåmelert kode 5835 fra silk mohair. Jeg har strikket denne i en størrelse large og min strikkefasthet stemmer overens med oppskrift i denne varianten. Er du i tvil om du må gå ned eller opp en pinnestørrelse vil jeg anbefale dere å strikke en liten prøvelapp.

#ganni #kristianeshøstgenser #høstgenser #høst #genser #minmote #anettopheim #blå

Slitet med de løse trådene.

Å strikke eller hekle noe er både koselig og terapeutisk, men det med å feste de berømmelige tråden når ett prosjekt om det er stor eller lite er bestandig det kjedeligste med alt av jobben. Dette er iallefall min mening og jeg vil tro det er ganske så mange med meg der ute som synes det sammen.

Selv har jeg ofte tenkt, gjør det lett for deg selv nå og fest tråder underveis. Men som så mange ganger før blir det allikevel ikke til at jeg gjør det, det er jo så gøy å strikke når en endelig har kommet igang.

Så spørsmålet er jo da; Hva kan en gjøre for å lette denne jobben noe?

Jeg skal ikke en at jeg har funnet den optimale løsningen til alle typer garn, men har du ett garn som tover seg sammen litt er dette en helt super løsning! Derfor tenkte jeg at jeg måtte dele denne videoen fra YouTube med dere, navet på videoen er garnspleising og selve navnet på metoden er Russian Join.

For å komme til videoen er det kun for det å trykke HER

Takket være denne metoden har jeg kun trengt å feste tre tråder på hver av mine monokrome jakker. Noe som jeg selv synes er imponerende iallefall med tanke på at det går med alt fra 18 til 20 nøster på en jakke alene.

Så dderfor vil jeg anbefale alle som en som synes trådfesting er kjedelig å ta en titt på denne teknikken, prøv den ut og oppdag en ny verden med å ferdigstille ett prosjekt.nbefaler allé som ikke er glad i å feste tråder denne teknikken, bare prøv den og bli gledelig overrasket. 😀

Under ser der to av mine prosjekter hvor jeg har brukt denne teknikken, disse er strikket i 100% merinoull fra Sandnes og heter garnet heter Easy.

#strikking #monokrom #teknikk #sandnes #easy

Ganni-bølgen er ikke riktig over ennå.

Helt ærlig trodde jeg snar gannibølgen snart var over, men så feil kan en ta. Genserne er fortsatt populære og strikkes som varmt hvetebrød, meg selv inkludert. Å hvorfor skal vi ikke strikke de, genserne er jo ganske så fine og i tillegg koster de jo kun rundt en fjerdedel å få den strikket opp mot hva originalen koster.

Min siste ganni så langt i rekken, ble en knall rød bølgegenser som har funnet sin ny eier på Gjøvik. 

Jeg har fulgt oppskriften så å si til punktene, med unntak av fellingen. Der har jeg som alle gangen før funnet min måte å gjøre det på da forklaring i oppskrift er så som så. 

Genseren er strikket i tre tråder brushed alpaca silk fra drops og i størrelse small går det med 14 nøster tilsammen.

#ganni #kristianasbølgegenser #bølgegenser #anettopheim #minmote #rød #genser

Nancyjenter liker rosa!

Når en blir kontakta av en gammel kollega og venn fra hjembygda som har ett stort ønske om en kofte til barnebarnet sitt, ja da må en jo bare stille opp og si ja. ☺

Barnebarn er en liten jente på 4 år og som små prinsesser vanligvis gjør, liker hun rosa. Fargene valgte bestemor sammen med barnebarnet og valget falt på en Nancy kofte med grå som bunnfargen pluss rosa og hvitt som mønsterfarge.

For å være sikker på at jeg hadde nok garn når jeg satte igang, hamdlet hun inn litt ekstra medbnøster. Så overskuddet av garnet ble derfor til to luer, en til jenta og en til bestemor selv. Luen ble litt forskjellige på grunn av mengden med de to rosa fargene, men de passer jo godt sammen allikevel så hva gjør vel det. Alt trenger jo ikke være likt, så lenge som fargekombinasjonen er like.😉

 #nancy #minmote #strikking #stjerne #rosa #jente #bestemor

Helix strikking

Ett problem mange har i denne strikkeverenden; hvordan få en minst mulig overgang fra omgang til omgang når en strikker rundt i spiral.

Jeg skal ikke gå så langt å si at alle har dette problemet eller irriterer seg over det, men er du som meg ønsker du egentlig å få det så usynlig som over hodet mulig.

Så selv om dette innlegget ikke er av de lengste idag, tenkte jeg at jeg i det minste kunne dele denne kjekke videoen fra YouTube. Spør du meg er den ganske så genial, teknikken heter helix og isteden for å forklare det anbefaler jeg dere å gå inn å se på den. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det faktisk er, den er på engelsk men hun som har laget videoen forklarer godt og har fine bilder som forklarer alt. Ta en titt folkens, anbefaler det visst du som meg ønsker sømløs overgang på omganger ved striper.


Av en eller annen grunn idag ville ikke link til YouTube virke slik den bruker, så bilde er bare for å vise hva som kommer opp når du starter den. For å komme ril selve videoen er det bare å trykke HER.

#teknikk #helix #strikking #strikk 

Tibet tørkle

Da jeg først så bilde av dette falt det personlig ikke helt i smak, men jo lengre jeg kom på prosjektet jo mere falt det i smak. Tanken kom faktisk inn på at dette hadde vært helt nydelig i en enda større utgave slik at det kunne brukes som ett vakkert sjal til bunaden. Bunaden er jo ett svært og tungt plagg, men dette sjalet er så lett, varmt og behagelig å ha på seg at du nesten ikke legger merke til det.

Sjansen med å prøve ut ull fra yak oksen var jo også en bonus for å strikke dette tørkle. Som jeg skrev i går såg jeg aldri for meg at ull fra okse var noe alternativ, vet ikke helt hvorfor men tanken har aldri slått meg.

Etter å ha blitt enig med eier av tørkle falt valget på fargen gult;  GULT ER JO KULT, IKKE SANT!  Men garnet kommer i mange nydelig farger, personlig synes jeg den blå og skogsgrønne er helt til å fortapte seg i.

Men siden jeg ikke er eieren av sjalet falt altså gulfargen mest i smak hos mottaker og skal jeg være ærlig likte jeg fargen bedre når jeg såg det endelig resultatet. 

Oppskriften finner dere ved å søke på 3801 tibet tørkle og liker dere gulfargen jeg har brukt går den under nummer 10. 

Mønster på sjal er skrevet på dansk, men lett å forstå selv for en som synes dansk kan være vanskelig å forstå. Det går med ca. 3,5 nøster på dette men det kan lett strikkes mindre eller større (som til bunad for eksempel) det er i så fall bare å kutt ned eller legge til x antall trekanter. Strikkefasthet er på 22 masker over 10 cm. og alt strikkes på pinne 4mm.

#tibet #sjal #tørkle #bunad

Tibet Yak Merino Since 1923

Vet ikke hvorfor men i mitt hodet har jeg aldri sett før meg at en kunne strikke med ull fra en okse. Men dette går altså Ann og garnet er helt fantastisk myk og varmt. Det at ulla kommer fra okser i tibet synes jeg også er litt spennende, så etter å søkt litt på nett om dyret har jeg lyst å dele litt informasjon om den til dere. 

Nøstene ser som følgende;

 • Ett nøste er på 25 gram og har en løpemeter på 190 meter.
 • Strikkesfastheten er 24 masker på 10 cm. med pinne 4,5. 
 • Garnet håndvaskes på 30 grader og ferdig plagg skal tørkes flatt. 
 • Garnet består av 24 % yak okse, 55 % merino ull og 21 % polyamid.

Tenkte også dele litt info om selve oksen som befinner seg i Tibet. 

På grunn av de ugjestmilde leveforholdene i Himalaya, så sier det seg selv at et dyr som trives godt der, vil være veldig godt isolert mot vær og vind. Og det er først og fremst denne underulla som holder dem varme. Å kunne kjemme fiberen (underulla) fra jakoksen om våren er kjærkomment for nomadebefolkningen som er helt avhengig av sine okser for transport, smør/ost og klær og en viss inntekt.

Yaks overlever i høyder som noen ganger overskrider fem tusen meter i Himalayas harde høyder og i århundrer har de utviklet en varm kappe som hjelper dem å overleve slike utfordrende forhold - fiber utviklet av natur for å overleve dens ekstremer.

Yaks gir spesifikt tre typer fiber

 • Yak hår som tradisjonelt blir brukt av nomader til å lage tau og telt, denne ulla er sterk og ganske så ubehagelig som garn til tekstiler. Dette er håret som er mest synlig på dyret, og kanskje det som fører folk til å tro at yakull er veldig grov.
 • Mellomlags vanligvis mellom 25-50 mikron, med potensial til å bli spunnet i garn. Dette gir ett være sterk garn men fortsatt ubehagelig å ha på seg. Men styrke i fiberne gjør den egnede til andre anvendelser som vevde yttertøystoffer.
 • Ned den mykeste av alle fibre, finere enn 20 mikron i diameter som sikrer at klær blir ekstremt myke og varme. Utbyttet av denne fiberen er relativt lav, noe som betyr at det er dyrt å produsere. Men  til gjengjeld er det verdt det på grunn av den sin utrolige varme og komfort.

EGENSKAPER AV YAK ULL;

Det er varmt.. Test på 1980-tallet viste at selv i -18 grader var dyrets hudtemperatur mellom 8-20 grader.

Det lukter ikke ... Yakull er anti-mikrobiell, noe som betyr at den kjemper mot de små mikrober som lever av svette og bygger opp på overflaten av visse andre fibre. I ekte termer betyr dette at du bare kan lufte genseren din og pakke mindre visst du reiser til kalde plasser. Det motstår statisk elektrisitet, er langt mindre sannsynlig at den gnistre eller kle seg til kroppen enn andre fibre, spesielt syntetiske.

Det puster godt. Det er finnes jo ingenting verre enn et kvelende stoff på huden.

Ulla bli ikke fuktig når du blir varm, så den svette og eller "klamme" sensasjonen man får med syntetiske stoffer unngår en altså med denne ulla.

Det er utrolig mykt. Noe som kan virke overraskende ved første øyekast av et slikt imponerende dyr. Ulla kan være lett å forvirre med kashmir og den er sterkere enn ull fra sau. Yak har vist seg å inneholde høyere nivåer av svovelbaserte proteiner og aminosyrer enn saufiber, som er en av grunnene til at yak har vist seg å ha overlegen i sin styrke sammenlignet med saueull.

LITT ENKEL RANDOM YAK FAKTA;

Over 90% av verdens 15 millioner yaks bor på det tibetanske platået eller i Himalaya.

Yakost har høyere mengder hjerte-sunt fett enn vanlig ost.

I Kina brukes grove halehår for å lage falskt skjegg som bæres av skuespillere i operaen.

I lokalsamfunn blir yak bein ofte gjort til utsøkt håndverk, inkludert kammer, knapper og ornamenter.

Det eneste naturlige rovdyret til den ville yakken er ulven som jakter på baby yaks.

I Mongolia er melken gjæret i en lærveske og destillert som en "melkvin" kalt archi.

Om vinteren kan en villakse overleve temperaturer så lave som - 40 grader.

En villyak når ikke full størrelse før rundt seks til åtte år alderen. 

Tørket yakmisbruk brukes som drivstoff på det tømmerløse tibetanske platået.

Den mannlige villyaken kan nå opp til 6,5 fot høy på skulderen og kan veie så mye som 2 200 pund. Ville hunn yaks er opp til en tredjedel av hannens størrelse. Tamme mannlige yaks er mye mindre i størrelse og veier opp til 1300 pounds mens kvinnelige yaks veier opp til 560 pounds.

Selv i de underfrysende vintrene har yaks blitt oppdaget å bade i innsjøer og elver. Kappen gir isolasjon gjennom et tykt ytre belegg av vakthår og et tett indre belegg av underull.

#ull #tibet #okse

Lille Amalie

Det er nytt år og ny start for garnlagert. Som så mange andre har jeg planer om å slanke garnlagert en smule eller to. 😊 Når jeg går over lageret har jeg alt mulig, men ikke nødvendigvis så mange nøster av samme farge, men hva passer vel da bedre enn å lage noen søte dukkeklær. 

Lille Amalie kommer fra designeren Hekleguri Nr. 1 hekleoppskrifter til dukkekjoler. Jeg hadde ikke akkruta rett garn til selve oppskriften, men med å hekle den i ett tykkere garn, Tuva og med heklekrok nr. 3,5 passe dette søte settet til babyborn/nyfødt dukker. Settet består av en søt liten kjole, med truse under og en herlig lue med pyntekanter som fullfører antrekket hennes. 

 

Hva er vel bedre for en liten jente som elsker dukker å få slik fine dukkeklær. Du kan jo lage alt mulig og jo mer du lager vil jo føre til at jenta har litt av ett utvalg til sine kjære dukker. 

 

#dukkeklær #dukke #babyborn #baby #rosa #svart #kjole #lue #minmote